Menuiserie-Riche-cadres-travail-2.jpg

Tentoonstelling schrijnwerkerij

Dubbele deur naar oud model

D
Menuiserie-Riche-porte-exterieure-double-recuperation-fers-forges-renovation-Artipose 2.png
Menuiserie-Riche-porte-exterieure-double-recuperation-fers-forges-renovation-Artipose 3.png
Menuiserie-Riche-porte-exterieure-double-recuperation-fers-forges-renovation-Artipose 5.png
Menuiserie-Riche-porte-exterieure-double-recuperation-fers-forges-renovation-Artipose-4.png

Deze prachtige dubbele deur werd gemaakt met respect voor de esthetiek van de oude deur, met  het recuperenvan het oude smeedijzer en de brievenbusklep.


Het schrijnwerk gaat tot in de kleinste details: van de korfboog in het vierkante kader, tot het venetiaanse lijstwerk en de speciale geïntegreerde lijsten... zodat de origine van de oorspronkelijke deur volledig tot uiting komt in de nieuwe deur. Dankzij de nieuwe technieken van Riche, zoals uiterst stabiele gelijmde gelamineerde profielen, versterkte scharnieren aangepast aan grote hoogtes, ... kunnen de mooie deuren van weleer opnieuw gemaakt worden.


Bi-color, grijs aan de buitenkant en wit aan de binnenkant, behoren tot de mogelijkheden, op vrij complexe deuren, dankzij het high-tech verfsysteem van Menuiserie Riche. De verf gaat gegarandeerd 10 jaar mee*.

*afhankelijk van de omstandigheden

Hergebruik: een mogelijke oplossing

H

Veel oude deuren bevatten zeer specifieke accessoires, elegant en verweerd door de tijd.


Menuiserie Riche kan, met technisch advies, deze accessoires recupereren en integreren in nieuwe deuren, met de hoge prestaties van vandaag.


Smeedijzeren roosters, glas-in-loodramen, deurknoppen, brievenbusklep en zelfs bepaalde lijsten kunnen van uw oude deur worden gerecupereerd en aangebracht op de nieuwe deur.  Het niet hermaken van deze accessoires heeft een milieu- en financieel voordeel.  Het behouden van "uw" voordeur betekent het behouden van de charme van het hele huis...
 

Ramen en loggia's: erfgoed en ontwerp

R
Menuiserie-Riche-facade-renovation-blanc-Gent-petits-bois-geometriques.png
Menuiserie-riche-fenetre-cintree-imoste-petits-bos-triple.png
Menuiserie-Riche-fenêtre-cintre-triple-imoste-peits-bois-renovation.png
Menuiserie-Riche-loggia-Gent-blanche-peitis-bois-geometriques.png

Een prachtig huis in Gent met zeer mooie ramen, inclusief dwarsbalken bewerkt met fijn en elegant houtwerk.

De oorspronkelijke ambachtsman was zeer creatief en ontwierp elk raam met rijen "H"-vormige kleinhouten, verschillend van elkaar. Dezelfde details werden aangetroffen op de eerste verdieping van de erker van het gebouw. Het geheel is prachtig.


Om dit speciale ontwerp te behouden, heeft Menuiserie Riche elk raam opnieuw ontworpen op basis van een sjabloon van de bouwplaats, ze in 3D gemodelleerd voor technische en esthetische controle, en ze vervolgens identiek gereproduceerd in het atelier. Zo heeft elk raam met een andere kleine "H" zijn plaats en identiteit gevonden. Een succes voor het erfgoed.

Erkers

E

Erkers zijn een geheel van ramen met een uitsprong aan de gevel, waardoor de binnenruimte van buitenaf meer lichtinval krijgt.  Deze inval naar buiten is ook een manier om naar de straat te kijken, om verbonden te blijven.


De oude houten erkers op de boven- of benedenverdieping geven karakter aan de gevels.  Door ze te verwijderen zouden gebouwen hun identiteit verliezen.  Gelukkig kunnen de loggia's op dezelfde manier worden gebouwd als de oude om hun charme te behouden.
 

Ontdek onze erkers

Een wentelraam, Een gevel

W
Menuiserie-Riche-fenetres-patrimoine-guillotine-reversible-maison-de-maitre-renovation-Bruxelles-Wood-Window-facade.
Menuiserie-Riche-fenetres-patrimoine-guillotine-reversible-maison-de-maitre-renovation-Bruxelles-Wood-Window-photo-interieur.png
menuiserie-riche-facade-atour--un-reversible-wood-window-chassis-blanc
Menuiserie-Riche-fenetres-patrimoine-guillotine-reversible-maison-de-maitre-renovation-Bruxelles-Wood-Window-photo-interieur-arrondi.png

Een herenhuis in de regio Brussel. De eigenaars profiteren van een maximum aan lichtinval, dankzij de grote glasoppervlakken, met respect voor het erfgoed: integratie van kleinhouten in zon-vorm, ronde bogen en korfbogen voor de eerste verdieping, ossenogen en ramen met echte bogen op de derde verdieping.


Drie ramen in het bijzonder vragen onze aandacht. Het eerste raam centraal op de eerste verdieping: een wentelraam, dat horizontaal draait en een eenvoudige ventilatie mogelijk maakt, met behoud van grote beglazing. De andere twee bevinden zich aan weerszijden van het wentelraam op de eerste verdieping. Dit zijn "imitatie guillotineramen", die het uiterlijk hebben van een guillotineraam, met een licht naar voren verschoven bovendorpel, terwijl ze op de klassieke manier opengaan, als een draaikiepraam. De imitatie guillotineraam zorgt voor gebruiksgemak, ventilatie en gemakkelijk poetsen van het raam.
 

Wentelraam: een vergeten concept?

Het wentelraam raam is een raam dat opengaat door te draaien om een horizontale as. Het is vaak de vergeten oplossing in de raambouw, net als zijn eerste neef, het pivoterend raam (identiek proces, dat om een verticale as draait).
Het heeft echter het voordeel dat het grote glasoppervlakten mogelijk zijn, terwijl het de mogelijkheid biedt voor opening en ventilatie. Wist u dat draaikiepramen beperkt zijn in omvang, voornamelijk door het beperkt gewicht dat het beslag aankan? De centrale as van het wentelramen (of draaibare) raam maakt daarentegen het gebruik van grotere ruiten mogelijk. Dit is een echte architectonische oplossing.

Het wentelraam wordt vaak gebruikt in erkers, om de ramen gemakkelijk schoon te houden (en het vaste frame te vermijden), of in keukens, omdat de onderkant van het frame aan de buitenkant uitsteekt en de voorwerpen tussen het aanrecht en het raam niet stoort. De meest populaire toepassing is echter het openen van ossenoog ramen, de rondboogramen.


 

Ouderwetse deur: valse dubbele

O
Menuiserie-Riche-ancienne-porte-avant-fabrication-Verlee.png
Menuiserie-Riche-porte-identique-noire-double-simple-ouvrant-renovation-maison-de-maitre-Gent-Veerle.png
Menusierie-Riche-fausse-double-porte-a-identique-noir-details-du-hait-de-la-porte
Menuiserie-Riche-porte-entree-patrimoine-detail-bas-moulures-Gent-Veerle.png

Dit is een deur die volledig opnieuw is ontworpen, met behoud van de oorspronkelijke kenmerken. De oude deur was een dubbele deur, met vrij smalle vleugels, en niet erg comfortabel in gebruik.

De nieuwe deur werd daarom gemaakt met een enkele brede vleugel, maar met dezelfde esthetiek als de oude dubbele.
Een werk voor een echte schrijnwerker: bogen met een vierkant blad, piano- en Venetiaanse sierlijsten, decoratieve sierlijsten die identiek zijn aan de oude, kleine conische houtjes om de spiegel te verfraaien...  


De nieuwe deur respecteert de oude volledig, met aanzienlijke verbeteringen op het gebied van waterdichtheid, thermische en akoestische isolatie en veiligheid.

Oude deuren: een bron van inspiratie en respect voor het erfgoed

O

Net als vroeger zit het echte schrijnwerk in de details van mooie inkomdeuren.  


Een nieuwe deur maken voor een huis met karakter is altijd een uitdaging. Respect voor de oorspronkelijke deur, de stijl ervan is alleen mogelijk met hout.


Menuiserie Riche gaat verder: het kan de deur naar oud model maken, of samen met de klant of de architect heroverwegen, zodat deze zich zo goed mogelijk aanpast aan nieuwe toepassingen. Om de geest van het huis, de buurt of het erfgoed in het algemeen te respecteren, is er niets beter dan zich te laten inspireren door de prachtige deuren van weleer.
 

Groot project: voorrang hout

G
Menuiserie-Riche-ensembles-vitres-grand-batiment-bois-MDWarchitecture
Menuiserie-Riche-ensemble-vitre-ouvrant-fixe-logements-sociaux-grand-batiment-MDWarchitecture.

Het project Heymans Zeepfabriek omvat 42 energiezuinige woningen, waaronder appartementen, lofts, duplexen en maisonnettes. Deze verbouwing van een voormalige zeepfabriek tot woning moest resoluut duurzaam zijn en voor al het buitenschrijnwerk werd de voorkeur gegeven aan hout. Er zijn eenvoudige vleugels, vaste en schuiframen, toegangsdeuren en houten glaselementen: voor een grote duurzaamheid.


Meer dan een bouwproject, werd de Heymans Zeepfabriek gebouwd rond haar bewoners en hun gemeenschappelijke projecten: "een collectieve moestuin, bijenkorven, een vijver en zelfs... een kippenhok", bevestigen de architecten MDW Architecture. Zij voegen daaraan toe: "De Savonnerie, die met talrijke internationale prijzen en publicaties is bekroond, belichaamt een opwindend alternatief voor stedelijke wildgroei en is in de loop der tijd een van de meest overtuigende Belgische voorbeelden van hedendaagse gegroepeerde woningbouw geworden.
 

Houten ramen: de bondgenoot van grootschalige duurzame bouwprojecten

H

Houten schrijnwerk is zeer populair voor duurzame bouwprojecten, dankzij de onmiskenbare milieuvoordelen. De grondstof "hout" is vooral natuurlijk, beschikbaar en recycleerbaar. Zolang het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen, zoals gecertificeerd door het PEFC-label voor Menuiserie Riche, om goed bosbeheer te garanderen. Menuiserie Riche heeft ook haar ramen laten labelen en heeft het Biobased Label gekregen voor 84% van haar houten ramen en 70% voor haar hout-aluminium ramen, wat uitstekende resultaten zijn.


Als we de levenscyclusanalyse van de ramen bekijken, is de productie van houten ramen, na de grondstof, zeer energie-efficiënt in vergelijking met andere materialen (PVC en aluminium). 
Maar in de gebruiksfase is het houten raam het meest verrassend.  Het biedt zeer hoge thermische, akoestische en veiligheidsprestaties.  En bovenal is het zeer gemakkelijk te onderhouden. Het is het enige type raam dat gerenoveerd en gerepareerd kan worden. Dit is uiterst belangrijk wanneer u een gebouwenbestand te beheren hebt, met verhuur en bewonersbewegingen. Dankzij de technische specificaties en het ecologisch ontwerp dat werd toegepast om het onderhoud te vergemakkelijken, kon Menuiserie Riche de levensduur van haar ramen verdubbelen in haar B-EPD (Environmental Product Declaration), die is opgenomen in TOTEM, de software voor de berekening van de milieu-impact van gebouwen (voor België).


Vandaag de dag is het belangrijk om duurzame ramen te produceren, maar het is ook belangrijk om het einde van de levensduur te plannen. Het houten raam van Riche is herbruikbaar, kan worden gedemonteerd en aan het einde van zijn levensduur kan het hout heel gemakkelijk worden gerecycleerd.


Al deze voordelen maken van Riche houten ramen de beste oplossing voor duurzaam bouwen.
 

Menuiserie-Riche-usine-cadres-travail-du-bois.jpg

Privacybeleid

Menuiserie-Riche-cadres-travail-2.jpg

Legale vermeldingen

Menuiserie-Riche-cadre-travail-peinture-1.jpg

Cookie policy

Subscribe to