Een wentelraam, Een gevel

W
Menuiserie-Riche-fenetres-patrimoine-guillotine-reversible-maison-de-maitre-renovation-Bruxelles-Wood-Window-facade.
Menuiserie-Riche-fenetres-patrimoine-guillotine-reversible-maison-de-maitre-renovation-Bruxelles-Wood-Window-photo-interieur.png
menuiserie-riche-facade-atour--un-reversible-wood-window-chassis-blanc
Menuiserie-Riche-fenetres-patrimoine-guillotine-reversible-maison-de-maitre-renovation-Bruxelles-Wood-Window-photo-interieur-arrondi.png

Een herenhuis in de regio Brussel. De eigenaars profiteren van een maximum aan lichtinval, dankzij de grote glasoppervlakken, met respect voor het erfgoed: integratie van kleinhouten in zon-vorm, ronde bogen en korfbogen voor de eerste verdieping, ossenogen en ramen met echte bogen op de derde verdieping.


Drie ramen in het bijzonder vragen onze aandacht. Het eerste raam centraal op de eerste verdieping: een wentelraam, dat horizontaal draait en een eenvoudige ventilatie mogelijk maakt, met behoud van grote beglazing. De andere twee bevinden zich aan weerszijden van het wentelraam op de eerste verdieping. Dit zijn "imitatie guillotineramen", die het uiterlijk hebben van een guillotineraam, met een licht naar voren verschoven bovendorpel, terwijl ze op de klassieke manier opengaan, als een draaikiepraam. De imitatie guillotineraam zorgt voor gebruiksgemak, ventilatie en gemakkelijk poetsen van het raam.
 

Wentelraam: een vergeten concept?

Het wentelraam raam is een raam dat opengaat door te draaien om een horizontale as. Het is vaak de vergeten oplossing in de raambouw, net als zijn eerste neef, het pivoterend raam (identiek proces, dat om een verticale as draait).
Het heeft echter het voordeel dat het grote glasoppervlakten mogelijk zijn, terwijl het de mogelijkheid biedt voor opening en ventilatie. Wist u dat draaikiepramen beperkt zijn in omvang, voornamelijk door het beperkt gewicht dat het beslag aankan? De centrale as van het wentelramen (of draaibare) raam maakt daarentegen het gebruik van grotere ruiten mogelijk. Dit is een echte architectonische oplossing.

Het wentelraam wordt vaak gebruikt in erkers, om de ramen gemakkelijk schoon te houden (en het vaste frame te vermijden), of in keukens, omdat de onderkant van het frame aan de buitenkant uitsteekt en de voorwerpen tussen het aanrecht en het raam niet stoort. De meest populaire toepassing is echter het openen van ossenoog ramen, de rondboogramen.