Menuiserie-Riche-entretien-fenêtres-bois-vue-int.jpg

Hoe onderhoudt u uw ramen/ deur - Deel 2

Contacteer-ons

Quincailleries et finitions

Q

Een raam dat open kan, of het nu van hout, PVC of aluminium is, heeft wat aandacht nodig om optimaal te blijven functioneren …

Een paar eenvoudige stappen zullen de levensduur van uw houtwerk verlengen :

Onderhoud van de dichtingsvoegen :

Een tip: olie of vet ze nooit in!  Om ze schoon te maken volstaat een vochtige doek met een zacht reinigingsmiddel…

 

Onderhoud van de afwerking :

Alle kaders moeten schoongemaakt worden zoals eerder beschreven (zie Artikel Hoe onderhoudt u uw ramen, Deel 1), met water en een zacht reinigingsmiddel, maar ook met de onderhoudskit van de fabrikant om de duurzaamheid van het raamwerk te optimaliseren.
Voor het raamwerk in aluminium en PVC geldt naargelang de fabrikant een garantie van tussen 5 en 10 jaar. Is het vervaagd, dan kan het opnieuw geverfd worden, maar dat kost vrij veel.  
Het houten raamwerk van Riche, met een garantie van 10 jaar op de verf (*), kan gemakkelijk gerenoveerd worden, zowel wat de verf als een eventuele reparatie (krassen, deuken …) betreft, en dit voor een heel lange levensduur …  (zie technische fiche onderhoud verf)

 
Menuiserie-Riche-conseils-kit-entretien-léger-nettoyage.JPG

Vet de hengsels en het beslag af en toe in voor een optimale werking :

Voor de bewegende onderdelen, zoals de cilinders: een paar druppels siliconen smeermiddel in een spuitbus of wat grafiet (zie gebruiksaanwijzing) zorgen ervoor dat de metalen onderdelen hun efficiëntie en perfecte werking behouden op lange termijn … Gebruik nooit olie of vet voor de cilinders!


Voor de toebehoren (perifeer beslag, schootplaten, groeven …) geeft u best de voorkeur aan een niet-agressieve olie of een vet zonder zuur, en aan vaseline voor de slotdeksels.
Menuiserie Riche geeft in de Fiche voor het onderhoud van het buitenschrijnwerk een gedetailleerd overzicht van het beslag dat gecontroleerd en ingevet moet worden.

 
Menuiserie-Riche-quincaillerie-fenêtre-bicolore-détail.JPG

Afstelling en reparatie van beslag en sloten

Deze handelingen moeten uitgevoerd worden door specialisten …  Proberen om zelf een beslag af te stellen zou dit beslag kunnen beschadigen.  Over het algemeen kan het gebeuren dat het beslag afgesteld worden moet worden wanneer het raam verkeerd gemanipuleerd werd of wanneer de dichtingsvoegen niet meer correct gecomprimeerd zijn.  Een specialist contacteren blijft de beste oplossing …

Menuiserie-Riche-techniciens-service-après-vente.jpg

Bijna al deze handelingen zijn gewoon een kwestie van gezond verstand …  een beetje schoonmaakwerk om lange tijd gerust te zijn … 

Nog andere tips om uw ramen goed te onderhouden?  Die vindt u in:

Hoe onderhoudt u uw ramen/ deur ? Deel 1
 

 L’indispensable – trous d’évacuations, cadres, rails,...