Groot project: voorrang hout

G
Menuiserie-Riche-ensembles-vitres-grand-batiment-bois-MDWarchitecture
Menuiserie-Riche-ensemble-vitre-ouvrant-fixe-logements-sociaux-grand-batiment-MDWarchitecture.

Het project Heymans Zeepfabriek omvat 42 energiezuinige woningen, waaronder appartementen, lofts, duplexen en maisonnettes. Deze verbouwing van een voormalige zeepfabriek tot woning moest resoluut duurzaam zijn en voor al het buitenschrijnwerk werd de voorkeur gegeven aan hout. Er zijn eenvoudige vleugels, vaste en schuiframen, toegangsdeuren en houten glaselementen: voor een grote duurzaamheid.


Meer dan een bouwproject, werd de Heymans Zeepfabriek gebouwd rond haar bewoners en hun gemeenschappelijke projecten: "een collectieve moestuin, bijenkorven, een vijver en zelfs... een kippenhok", bevestigen de architecten MDW Architecture. Zij voegen daaraan toe: "De Savonnerie, die met talrijke internationale prijzen en publicaties is bekroond, belichaamt een opwindend alternatief voor stedelijke wildgroei en is in de loop der tijd een van de meest overtuigende Belgische voorbeelden van hedendaagse gegroepeerde woningbouw geworden.
 

Houten ramen: de bondgenoot van grootschalige duurzame bouwprojecten

H

Houten schrijnwerk is zeer populair voor duurzame bouwprojecten, dankzij de onmiskenbare milieuvoordelen. De grondstof "hout" is vooral natuurlijk, beschikbaar en recycleerbaar. Zolang het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen, zoals gecertificeerd door het PEFC-label voor Menuiserie Riche, om goed bosbeheer te garanderen. Menuiserie Riche heeft ook haar ramen laten labelen en heeft het Biobased Label gekregen voor 84% van haar houten ramen en 70% voor haar hout-aluminium ramen, wat uitstekende resultaten zijn.


Als we de levenscyclusanalyse van de ramen bekijken, is de productie van houten ramen, na de grondstof, zeer energie-efficiënt in vergelijking met andere materialen (PVC en aluminium). 
Maar in de gebruiksfase is het houten raam het meest verrassend.  Het biedt zeer hoge thermische, akoestische en veiligheidsprestaties.  En bovenal is het zeer gemakkelijk te onderhouden. Het is het enige type raam dat gerenoveerd en gerepareerd kan worden. Dit is uiterst belangrijk wanneer u een gebouwenbestand te beheren hebt, met verhuur en bewonersbewegingen. Dankzij de technische specificaties en het ecologisch ontwerp dat werd toegepast om het onderhoud te vergemakkelijken, kon Menuiserie Riche de levensduur van haar ramen verdubbelen in haar B-EPD (Environmental Product Declaration), die is opgenomen in TOTEM, de software voor de berekening van de milieu-impact van gebouwen (voor België).


Vandaag de dag is het belangrijk om duurzame ramen te produceren, maar het is ook belangrijk om het einde van de levensduur te plannen. Het houten raam van Riche is herbruikbaar, kan worden gedemonteerd en aan het einde van zijn levensduur kan het hout heel gemakkelijk worden gerecycleerd.


Al deze voordelen maken van Riche houten ramen de beste oplossing voor duurzaam bouwen.